Ön Düzen Ayarcılığı ve Lastikçilik Ustalık Belgesi

Otomotiv Ön Düzen Ayarcılığı ve Lastikçilik Ustası
Ön düzen ayarcılığı lastik ustalığı, motorlu araçların, ön ve arka takım, tekerlek, hareket kontrol sistemlerinin, bakım ve onarımlarını yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Ön Düzen Ayarcılığı ve Lastikçilik alanında çalışmak isteyen bireylerin mesleki yeterlilik kurumu gereğince getirilmiş belge zorunluluğu vardır. Çalıştığı alana göre zorunluluğu olan bu belgeler aşağıdaki gibidir.
- Otomotiv Ön Düzencisi
Ön Düzen Ayarcılığı ve Lastikçilik Ustalık Belgesi altındaki çalışma dallarını biraz daha yakından tanımak gerekirse
Otomotiv Ön Düzencisi
Otomotiv Ön Düzen Ustasını Resmi Gazetede yayınlanmış iş tanımından yapacağımız alıntılarla özetleyecek olursak, motorlu kara taşıtlarının, tekerleklerinin açı ve mesafe ayarları, tekerlek balansları ve süspansiyon sistemlerinin tüm arızalarının tespitini, çalışma performanslarıyla ilgili tüm yapısal ayarları yapan mesleki gelişim faaliyetlerini yürüten nitelikli meslek elemanıdır.
Ön Düzen Ayarcılığı ve Lastikçilik Ustalık Belgesi ile Otomotiv Ön Düzencisi alanında tecrübelerinizi ömür boyu belgelendirmiş ve mesleki yeterlilik kapsamında denetimlerde geçerli en üst seviye belgeye sahip olmuş olursunuz.
Ön Düzen Ayarcılığı ve Lastikçilik Ustalık Belgesi nasıl alırım diyorsanız cevabını Ustalık Belgesi sayfamızda bulabilirsiniz.
Genel Bilgiler;
Sınıflandırma (Meslek Kodu): ISCO 08: 7231.04
Motorlu araçların, ön ve arka takım, tekerlek, hareket kontrol sistemlerinin, bakım ve onarımlarını yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Bu yeterliliğe sahip kişi;
Standartlara ve kurallara göre, norm, yazı, rakam, çizgi ve geometrik çizim uygulamaları bilir, iz düşüm çizimler yapar, perspektifi verilen parçaların görünüşlerini çıkarır ve çizer, çizilen resimleri ölçülendirir, çeşitli geometrik parçaların açınımlarını ve arakesitlerini çizer.
Temel mekanik işlemleri ve araç bakımını yapar.
Motorlu araçların temel elektrik-elektronik devre işlemlerini yapar.
Birleştirme ve hareket iletim elemanları, alıştırma ve tolerans, yüzey işleme işaretleri, komple resimler ve katalog okuma hakkında bilgiye sahiptir.
Hareket kontrol ve sürüş konfor sistemlerinin kontrollerini yapar.
Lastik bakımı ve onarımı, jant düzeltme ve tekerlek balansı yapar.
Ön düzenin arıza teşhisi ve ayarlarını yapar.
Giriş Şartı: Ustalık eğitimi kursuna kayıt yaptırmak için Kalfalık Belgesi‘ne sahip olmak