Usta Kimdir?
Ustalık belgesi konusuna girmeden önce usta kimdir sorusunun cevabını vermekte fayda var. Usta bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını kazanmış ve bunları mal ve hizmet üretiminde iş hayatınca kabul edilebilecek standartlarda uygulayabilen; üretimi planlayabilen; üretim sırasında karşılaşılabilecek problemleri çözümleyebilen; düşüncelerini yazılı, sözlü ve resim ile açıklayabilen; üretimle ilgili pratik hesaplamaları yapabilen kişiye denir. ( 3308 sayılı kanun- Madde 3/f )
Ustalık Belgesi Nedir?
Ustalık belgesi kişinin çalıştığı iş alanında kazandığı deneyimi ve uzmanlığı bu alanda gireceği Ustalık Sınavında başarı ile geçerek kanıtlayan kişilere Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen belgedir. Diğer yandan Akademi Türk olarak ustalık belgesi dışında Kalfalık Belgesi ihtiyaçlarınız için de bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Ustalık Belgesinin Avantajları Nelerdir ?
- Ustalık Belgesine sahip olan kişi tehlikeli işler kapsamında çalışabilir.
- Ustalık Belgesi ömür boyu geçerlidir. Diğer belgelendirmeler gibi süreli değildir. Herhangi bir ara kontrole de tabi tutulmaz.
- Çalıştığı alanla ilgili Ustalık Belgesine sahip olan kişide Mesleki Yeterlilik Belgesi MYK aranmaz.
- İş yeri açmanızı sağlayacak resmi onaylı belgedir.
- İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden denkliği yapıldığı takdirde yurtdışında geçerlidir.
- Ustalık Belgesi ilgili olduğu dalın alt iş dallarını da kapsar. *
Örnek : Kaynakçı Ustalık Belgesi bütün kaynak türlerini (MİG, MAG, TİG vb.. ) kapsar.
Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?
Ustalık Belgesi almak için bize başvurmanız yeterlidir. Sitemizdeki başvuru formunu doldurduktan sonra başvurunuz değerlendirilir, ustalık belgesi için gerekli şartlar sağlanıyorsa başvurunuz kabul edilir.
Bu şartlar;
- Başvuran adayın 22 yaşını doldurmuş olması gerekir.
- Başvuran adayın en az ilköğretim veya ortaokul mezunu olması gerekir.
- Başvuran adayın kalfalık sınavından başarıyla geçmesi ve alanında 1800 gün çalışma süresini beyan etmesi gerekir.
Denklik yolu ile Ustalık Belgesi alma şartları;
- Başvuran adayın 3 yıllık Endüstri Meslek Lisesi diploması olduğu takdirde öğrenim gördükleri meslek ile ilgili Ustalık Belgesini alabilir.
- Alan/dalıyla ilgili MEB onaylı 756 saat kurs bitirme belgesi ya da Dördüncü Seviye kurs bitirme belgesi ile başvuran adaylar Ustalık Belgesi alabilir.
- Dördüncü Seviye Mesleki Yeterlilik Belgesi MYK ile başvuran adaylar Ustalık Belgesi alabilir.
*Bu denkliklerle başvuran adaylarda 1800 gün çalışma koşulu aranmaz.
Ustalık Belgesi Sınavı Nasıl Yapılır?
Ustalık belgesi sınavı Teorik ve Beceri sınavı olmak üzere iki aşamalıdır. Sınav başvurunuz kabul edildikten sonra sınava gireceğiniz yerle ilgili bilgilendirme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından mesajla yapılmaktadır. Mesaj size ulaştıktan sonra ıslak imzalı E-sınav giriş belgenizi kurumumuzdan almanız gerekmektedir. Sınav geçme notu 100 üzerinden 50 dir bu konuda teorik sınav sonucunun %40 ı beceri sınav sonucunun %60 ı alınmaktadır.
Teorik sınavlar Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği size yakın online sınav merkezlerinde yapılmaktadır. Beceri sınavı ise bireysel başvurularda mesleki eğitim merkezlerinde, kurumsal başvurularda ise gerekli sınav ortamı hazırlandığı takdirde firma bünyesinde gerçekleşmektedir.
Teorik sınav; alan/dalların, alan ortak dersleri ile dal derslerindeki öğrenme kazanımlarından, çoktan seçmeli olarak hazırlanacak toplam 50 soru üzerinden tek oturumda yapılır. Ortak dersler ile seçmeli derslerden sınav yapılmaz. Teorik sınavın süresi 45 dakikadır.
Beceri sınavı yapılacak ölçme ve değerlendirme yeri, sınavın yapılacağı alan/dalda uygulanan çerçeve öğretim programları doğrultusunda hazırlanmış olan beceri sınavı değerlendirme kriterlerine uygun makine, teçhizat, donatım ve araç-gereç yeterliliği dikkate alınarak belirlenir. Beceri sınavının süresi ise ilgili meslek dalının ölçme değerlendirme kriterlerine göre sınav komisyonunca belirlenir.
Beceri Sınavları Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Beceri sınavları kamera eşliğinde yapılmaktadır, bütün adayların üzerinde kendilerini tanıtacak herhangi bir yaka kartı ya da numarası bulunmalıdır.
Beceri sınavına girmek için sırasını bekleyen diğer adaylar emniyet şeridi dışında uygun bir uzaklıkta bekler. Adaylar, gerekli kişisel koruyucu donanımını (KKD) sınav sırasında hazır bulundurur. Adaylar, okul/kurum/işletmelerin acil çıkış planına uymak zorundadır. Adaylar sınav kurallarına uymak zorundadır. Adaylardan:
i. Sınav materyallerini dışarı çıkaran,
ii. Değerlendiriciler tarafından yapılacak ikazlara uymayan,
iii. Sınav sürecinde yapılan uyarıya rağmen cep telefonunu açık bulunduran,
iv. Sınavda kullanabileceği araç gereç dışında kesici ve delici vb. alet bulunduranların sınavları geçersiz sayılır.
Bunların bütün sınav boyunca üzerine taşınması gereklidir. Çünkü kamera kaydederken adayın açık bir şekilde belirli olması gereklidir. Mesleki sınavlarında koruyucu donanımlar gerekli olabilir. Bütün bunların da sınav sırasında aday tarafından hazır bulundurulması gerekir. İş sağlığı konusunda dikkatli olmalı ve gerekli tedbirleri almalıdır. Bu konudaki önlemlere uyması gerekir.
Ustalık Belgesi Kapsamındaki Alanlar
- Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi
- Bilişim Teknolojileri
- El Sanatları Teknolojisi
- Elektrik-Elektronik Teknolojisi
- Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri
- Gemi Yapımı
- Gıda Teknolojisi
- Grafik ve Fotoğraf
- Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri
- Harita-Tapu-Kadastro
- İnşaat Teknolojisi
- Konaklama ve Seyahat Hizmetleri
- Kuyumculuk Teknolojisi
- Makine Teknolojisi
- Matbaa Teknolojisi
- Metal Teknolojisi
- Metalürji Teknolojisi
- Mobilya ve İç Mekan Tasarımı
- Motorlu Araçlar Teknolojisi
- Plastik Teknolojisi
- Seramik ve Cam Teknolojisi
- Tarım
- Tekstil Teknolojisi
- Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme
- Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı
Aile ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği çalışmak için belge zorunluluğu gereken meslek dallarını kapsayan Ustalık Belgesi bölümleriyle detaylı bilgilendirmeler sitemizde paylaşılmıştır.
Sahip olduğunuz Ustalık Belgesi’nin geçerli olduğu çalışma alanlarıyla ilgili muafiyet tablosuna ulaşmak için tıklayınız.
Belge zorunluluğu olan dallarda sahip olduğunuz Mesleki Yeterlilik MYK Belgesinin Ustalık Belgesi olarak denkliğini incelemek için sitemizdeki MYK Denklik Tablosunu inceleyebilirsiniz.
Mesleki Eğitim ve Kalkınma
Ustalık size daha iyi bir hayat tecrübesi ve iş hayatında daha çok başarı kazandırır. Herhangi bir alanda usta olmak kolay bir iş değildir. Zanaatçılık bizim kültürümüzde büyük bir önem kazanmıştır. Eskiden beri Ahilik ve loncalık kültüründen etkilenmiş olan çalışma hayatımızda uzmanlaşmış birisi olmak bizi çok daha güçlü ve kendine güvenli birisi yapar.
Ustalık ya da kalfalığın avantajlarından faydalanmak ve kısa bir süre içerisinde bir iş yeri açmak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca ustalık belgesi kiralama gibi bir avantajdan da yararlanabilirsiniz. Ustalık belgesi ile ilgili bütün sorularınız ve ustalık belgesi sorgulama için de sitemize girmeniz yeterlidir.
Daha Fazla Geç Kalmayın
Eğitim sektörü ve çalışma hayatınız birleştirme ve insan kaynakları konusunda katkıda bulunma amacıyla yola çıkan kurumumuz bütün çalışanlara gerekli belgeleri ve kursları sağlamak için çalışıyor.
Siz de bu imkanlardan yararlanmak isterseniz bizimle iletişime geçmeniz yeterlidir. Kurumumuz 3308 sayılı mesleki kanunun gereğince bütün kurallara uyarak Milli Eğitim Bakanlığı kapsamında hizmet veriyor. Hem kurslarımız hem de eğitimlerimiz bu kanunun kapsamına giren meslekler üzerinedir.
Beceri sınavlarımız da gerekli koşullar ve standartlar göz önünde tutularak tamamen adil ve eşit şartlarda yapılıyor. Yapmanız gereken tek şey bize başvurmanız.